Teknoloji ile daha güvenli ve dayanıklı afet yönetim süreçleri oluşturarak hayatları korumaya ve kurtarmaya şimdiden başlamak ister misin?

Akbank LAB’in her sene farklı temalarda düzenlediği Hackathon etkinlikleri, bu yıl Akbank LAB ve imece iş birliğinde, afet teknolojileri alanında gerçekleştiriliyor. “Akbank Hackathon: DisasterTech”, 14 Ekim’de çevrimiçi ortamda başlayarak 22 Ekim’de İstanbul Sabancı Center’da tamamlandı. İnovasyonun etkiyle buluşacağı bu etkinlikte katılımcılar, 3-5 kişilik takımlar halinde ve 1 hafta içerisinde afet uyarı sistemleri, afet hazırlığı, insani yardım ve iyileştirmeye odaklanan kritik konularda çözümler geliştirdiler.

🟥 “Akbank Hackathon: DisasterTech” afet odaklı bir ürün olarak veya afet erken uyarısı, hazırlık, önleme, hafifletme, yardım, müdahale veya iyileştirmeyi destekleyen değer zincirinin bir parçası olarak uygulanabilen teknolojiye odaklanır.

Afetler göç, eğitim, sağlık, ekonomi, güvenlik ve toplumsal ilişkiler bağlamında pek çok sosyal soruna yol açıyor. Öte yandan, iklim kriziyle birlikte karşı karşıya kaldığımız afet ve acil durumlar da artıyor ve teknolojinin getirdiği çözümleri geliştirmek ve büyütmek her geçen gün önem kazanıyor.

6 Şubat depremleri, Türkiye’nin 11 ilinde büyük bir yıkıma ve 50 binden fazla can kaybına yol açtı; 14 milyon kişiyi etkiledi. Bölge ekonomisi ve diğer parametreler birlikte değerlendirildiğinde Türkiye ekonomisinin yaklaşık %10’unu direkt etkiledi. Depremlerin hemen ardından özellikle teknoloji uzmanları çok sayıda yeni platform ve altyapı hazırlığı içine girdi. Çeşitli çevrimiçi platformlar üzerinden bir araya gelen topluluklar, birlikte çalışarak arama kurtarma ve afet sonrası yeniden yapılanma süreçlerinde işlevsel rol görecek mekanizmalar oluşturdu.

Tam da bu sebeplerle sizleri Akbank Hackathon: DisasterTech’e katılmaya davet ediyoruz. Etkinlik, farklı zihinlerin bir araya gelerek geleceğin afet teknolojisinin yönünü şekillendireceği kolektif çabanın bir parçası olma fırsatını sunuyor. Teknolojiyi pozitif bir değişim katalizörü olarak kullanarak daha güvenli, dirençli ve kapsayıcı bir topluma katkı sağlamak adına birlikte hareket edelim.

🟥 “Akbank Hackathon: DisasterTech” Akbank ve imece iş birliğinin yanı sıra, partner konumundaki birçok kurum ve kuruluşun da bir araya gelerek çözümlere katkı sunduğu bir etkinlik oldu.

Neler Oldu?

  • Akbank Hackathon: DisasterTech” etkinliğine katılmak isteyen yaklaşık 500 kişi, 176 takım oluşturarak başvurdu! İlk değerlendirme sonrasında, 33 takım etkinliğe katıldı ve 10 takım jüri önünde sunum yaptı.

  • Etkinlik boyunca, takımlar yazılım fikirlerini geliştirdiler ve sıfırdan geliştirerek sunumlar yaptılar.

  • Bu süreçte, mentorlarımız da soruları yanıtlamak için takımlara eşlik etti.

  • Sunumların ardından, jüri tarafından seçilen ilk 3 takım sırasıyla 100.000 TL, 60.000 TL ve 40.000 TL ödül aldı.

Nelere Odaklandık?

Afetlerin olumsuz etkilerini teknoloji ile azaltabilir ve afet yönetimini şekillendirebilir miyiz?

Akbank Hackathon: DisasterTech ile afet teknolojileri temasıyla afet öncesi, anı ve sonrasındaki ihtiyaçları sınırlama olmaksızın teknolojiyle çözmeye yönelik yenilikçi fikirleri teşvik ettik. Enerji, tarım, gıda, drone/robotik gibi birçok alanda mobil uygulamalardan yapay zekaya, büyük veriden web3’e kadar geniş bir yelpazedeki teknolojileri kullanarak çözümler üretildi. Üretilen çözümler Hackathon süresince sıfırdan geliştirildi ve MVP aşamasında sunuldu. Afet öncesi risk azaltma, hazırlık süreçleri, afet anında müdahale ve afet sonrası yeniden yapılandırma gibi alanlara odaklanarak ürün ve yazılım geliştirildi.

Kazanan Takımlar

Team 1: Phargen-Z

Ecza Dolabı, kullanıcı dostu bir arayüzle tasarlanmış bir uygulamadır. Hastaları ve eczacıları doğrudan ya da ilaç talepleri aracılığıyla bir araya getirir, böylece eczacıların gerekli ilaçları hastalara doğru miktarlarda ve koordineli bir şekilde teslim etmelerini sağlar. Bu yaklaşım, ilaç israfını, yanlış kullanım nedeniyle oluşan sağlık sorunlarını ve tek bir kişiye bağlı sistem sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır.

Team 2: City Guard

Sense Earth projesi iki aşamadan oluşmaktadır.

Aşama 1: Stratejik öneme sahip ve yoğun kullanılan binaların yıkılıp yıkılmadığını analiz eden bir sistemdir. Bu sistem, binaların dış cephelerine monte edilen güneş enerjisiyle çalışan ve uydu internet bağlantılı sensör modülleri ile donatılmıştır.

Aşama 2: Binanın girişine yerleştirilen iBeacon teknolojisi kullanan sensörler ile binaya giren ve çıkan kişileri tespit eden bir sistem çözümü tasarlanmıştır. Bu sistem, GSM/İnternet/Elektrik altyapısından bağımsız olarak çalışmakta olup, Aşama 1’de kurulan iletişim ağı ile iletişim kurmaktadır.

Team 3: Terappim

Afet bölgelerinde fizik tedavi ihtiyacını hafifletmek ve sağlık profesyonellerinin iş yükünü azaltmak amacıyla bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Terappim adlı bu mobil uygulama, fizyoterapistlerin hareket kütüphanesindeki hareketlerden hastaya özel bir egzersiz programı oluşturmasına olanak tanır. Hasta, poz tahmin teknolojisini kullanarak egzersizleri denetim altında yapacak ve poz tahmin teknolojisinin çıktıları fizyoterapiste rapor olarak sunulur.

Ödüller

Partnerler

Ekosistemde kim neler yapıyor öğrenmek ister misin?

Akbank LAB ve imece iş birliğinde afet teknolojileri üzerine sürekli güncellenen bir ekosistem haritası oluşturduk. Afet Teknolojileri Türkiye Ekosistem Haritası afet yönetimi ve hazırlık süreçlerine yönelik geliştirilen teknolojik ürünleri kategorize eder, kullanıcıların afet türü, yönetimi ve servislerini keşfetmelerine yardımcı olur. Afetlere karşı daha iyi hazırlanmamıza yardımcı olmasını hedeflediğimiz bu kaynakla, toplumun güvenliğini ve direncini artırmak için teknolojinin gücünü keşfedebilirsiniz.

Haritayı nasıl inceleyebilirsiniz?

Afet yönetimi aşamalarını göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Önleme ve Risk Azaltma: Afetlerin etkilerini azaltmak için risk analizi, altyapı güçlendirmesi ve diğer önlemleri içerir.

  • Hazırlık: Afetlere hazırlıklı olma, acil durum planları oluşturma ve ekipmanları stoklama aşamasıdır.

  • Müdahale ve Yanıt: Afet anında hızlı ve etkili bir yanıt vermek için kullanılan teknolojileri içerir.

  • İletişim ve Haberleşme: İnsanları bilgilendirmek ve afet bilgilerini paylaşmak için kullanılan iletişim araçlarını kapsar.

  • İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma: Afet sonrası toparlanma sürecini hızlandırmak için teknoloji destekli iyileştirme çözümleri sunar.

Ayrıca harita üzerinde afet türlerine, aşamalarına ve teknolojilerine göre filtreleme yapabilirsiniz. Her teknolojik ürün veya servisin kategorisi ve kullanımı hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili kartları açabilirsiniz.

Afet Teknolojileri Türkiye Ekosistem Haritası’nı sürekli güncelleyerek yeni geliştirilen teknolojik ürün ve servileri eklemeye devam edeceğiz. Bu erken aşamada tüm paydaş ve aktörlerin görünür kılınmasını sağlamak ve ekosistemi birlikte güçlendirebilmek için sizlere açık çağrıda bulunuyoruz. Önerilerinizi ve katkılarınızı bekliyoruz! Haritada yer alan ve değiştirilmesini düşündüğünüz bilgiler ya da eklenmesini önerebileceğiniz ürünleri bize iletebilirsiniz. İrtibat adresi: merhaba@refiturkiye.com

Haritayı buradan inceleyebilirsiniz.

Akbank Hackathon: DisasterTech ile Çözüm Üreteceğimiz Alanlar

Sahadaki Problem ve İhtiyaçlar

Acil Yanıt İhtiyaçları

Odak

Müdahale ve Yanıt → Bir afet sırasında acil ve somut ihtiyaçların ele alınması.

Kapsam

Hızlı arama-kurtarma operasyonları, hasar tespit ve enkaza müdahale sistemleri, acil tıbbi yardım ve etkilenen nüfusa acil barınma alanı sağlama çalışmaları, afet bölgesindeki tehlikeli madde tehditlerini ve olası salgınları önleme gibi alanlarda teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Acil yanıt çabalarının doğru yönde ilerlemesine katkı sunarak yaşamları koruyun.

Kaynak Dağıtımı

Odak

Müdahale ve Yanıt → Afetler sırasında hayati kaynakların dağıtımının iyileştirilmesi.

Kapsam

Etkilenen bölgelerde yiyecek, su ve tıbbi malzemelerin etkili ve verimli bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Kaynakların ihtiyaç sahiplerine zamanında ve doğru şekilde ulaştırılmasını sağlayarak yaşanan sorunları en aza indirin.

Saha Koordinasyonu

Odak

İletişim ve Haberleşme → Sahadaki ekipler ile afet bölgelerindeki toplulukların iletişiminin kolaylaştırması.

Kapsam

Çeşitli ve zorlu, internet ve elektrik erişiminden yoksun saha koşullarında iletişimin güvenilirliğini, netliğini ve hızını artırmak için teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Koordinasyonu ve bilgi paylaşımını güçlendirerek gösterilen çabaların etkisini arttırın.

İyileştirme

Odak

İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma → Afetin etkilerinin azaltılarak afet sahasında bulunanların sosyal ve psikolojik koşullarının iyileştirilmesi.

Kapsam

Afet bölgelerindeki insanların ruh haline ve bölgedeki iş, eğitim, ekonomi gibi günlük hayat faaliyetlerine destek veren teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Afet anından sonraki düzenlemelerin şekillenmesine, orta ve uzun vadeli çalışmaların sonuca ermesine yardımcı olun.

Sistemdeki Problem ve İhtiyaçlar

Bilgi Erişilebilirliği ve Doğruluğu

Odak

İletişim ve Haberleşme → Afetlere yönelik doğru ve erişilebilir bilgi dağıtımının sağlanması.

Kapsam

Doğrulanmış, net ve erişilebilir bilgilerin paylaşılmasını kolaylaştıran platformları, uygulamaları veya diğer teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Yanlış bilgileri en aza indirin ve tüm paydaşların bilinçli kararlar almak için ihtiyaç duydukları verilere sahip olmalarını sağlayın.

Sanal Destek Ağları

Odak

İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma & Önleme ve Risk Azaltma → Afetler sırasında ve sonrasında destek için dijital platformlar oluşturulması, afetler öncesinde de bu yapıların hayata geçirilmesi ve çalışma yürütebilmesi.

Kapsam

Afetten etkilenen ve afet bölgesine destek verenler için kaynak paylaşımını, iletişimi ve yönetişimi kolaylaştıran teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Destek mekanizmaları ile insan kaynağının doğru kullanımını ve topluluk duygusunun yeniden gelişmesini sağlayın.

Finansal Destek ve Şeffaflık

Odak

İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma & Önleme ve Risk Azaltma → Afetlere yönelik şeffaf ve erişilebilir finansal destek mekanizmalarının kolaylaştırılması.

Kapsam

Finansal yardım ve kaynakların toplanmasını, yönetilmesini ve dağıtılmasını kolaylaştıran teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Finansal desteğin, şeffaf bir şekilde ve zamanında ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayın.

Yeni Teknolojilerin Adaptasyonu

Odak

Müdahale ve Yanıt & Önleme ve Risk Azaltma → Web3 ve yapay zeka başta olmak üzere gelişen yeni teknolojilerin afetlere yönelik olarak kullanımının kolaylaştırılması.

Kapsam

Blok zinciri, dijital varlıklar, yapay zeka gibi araçlarla arama kurtarma, yereldeki ihtiyaçların doğru şekilde karşılanması, malzeme tedariği, koordinasyon ya da fon ve bağış gibi alanlarda geliştirilebilecek çözümlerin ortaya çıkarılması, regulasyonlarla uyumlu ve afet anlarında kolayca kullanım sağlayan çalışmalar yürütülmesi ve afet öncesi bu yöndeki bilincin artırılması gibi teknolojik çözümleri içerebilir..

Etki

Yeni teknolojileri kullanarak afet yönetim süreçlerini kolaylaştırın.

Sürekli Hazırlık

Odak

Hazırlık & Önleme ve Risk Azaltma → Afetlere yönelik 0. dakikadan hazır olmaya ve ilk dakikadan itibaren hareket planına sahip olmaya odaklı sistemler kurulması.

Kapsam

Afete yaklaşım modelinin risk yönetimi üzerine kurulması, olası tehlikelerin öngörülmesi, kişi ve kurumların beceri ve yetkinlikleri doğrultusunda destek sunması, bütçe ve strateji planları oluşturulmasına yönelik teknolojik çözümleri içerebilir.

Etki

Afet anını beklemeksizin ve her koşul altında uyumlu olabilecek çözümler geliştirilmesine katkı verin.

Akbank Hackathon

Sıkça Sorulan Sorular

Başvuruları ne zamana kadar gerçekleştirebiliriz?

Başvurular 1 Ekim 2023 tarihine kadar alınmaya devam etti.

Kimler başvurabilir?

Afet odaklı bir ürün fikri olan, afet erken uyarısı, hazırlık, önleme, hafifletme, yardım, müdahale veya iyileştirme gibi konu başlıklarında çözüm fikri olan, bu çalışmalarını teknolojiyi kullanarak geliştirebilecek olan, başta üniversite öğrencileri ve genç profesyoneller olmak üzere herkes, takımını oluşturarak başvuru gerçekleştirebilir.

Başvuruları değerlendirirken kriterleriniz nedir?

Etkinliğe başvuran takımların değerlendirilmesi ve seçimi; başvuruda motivasyon sunulan kısımda dile getirilen fikir ve gerekçelerin odak noktalarıyla uyumu, meseleyle ilişkisi, etki potansiyelleri, ilgili ekibin yetkinliği ve uzmanlık alanları gözetilerek sonuca bağlandı.

Hangi teknolojileri kullanabiliriz?

Takımlar fikirlerini geliştirirken herhangi bir kısıtlama olmaksızın Web2, Web2.5 ve Web3 altyapılarının tümünü kullandılar.

Duyuruları nereden takip edebiliriz?

duyuruların paylaşıldığı mecralar olacak.

Son Başvuru Tarihi: 1 Ekim 2023