6 Şubat depremlerinin ardından başta yazılımcılar olmak üzere, ürün, hizmet ve servis geliştiriciler oldukça kısa süreler içerisinde arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olabilecek araçlar geliştirdi ve bu çözümler sosyal medyada hızla yayılarak afet yönetimi sürecinde hepimize umut oldu.

Bu hızlı organize olma hali, pek çok insan için o zor günlerde imece kültürünü yakından hissettirdi. Bu durum, afetler yaşanmadan önleyici aksiyonlar almanın gerekliliğini ve öncesinde de benzer çalışmaların yürütülebileceğini gündeme getirdi. Afetlere karşı teknolojinin sunduğu imkanları değerlendirmek, sadece depremler için değil, seller, fırtınalar, orman yangınları, kuraklık gibi iklim krizinin etkileri ve heyelan ile çığlarla mücadele açısından da odaklanılması gereken bir alan.

Akbank LAB’in her sene farklı temalarda düzenlediği Hackathon etkinlikleri, bu yıl Akbank LAB ve imece iş birliğinde, bu bakış açısıyla afet teknolojileri alanında gerçekleştiriliyor. Bu özet içerikte de, Akbank LAB ve imece iş birliğinde kurulan ReFi Türkiye perspektifinden, afet ve teknoloji kullanımına yönelik öne çıkan bilgiler yer alıyor.

Afet ve teknoloji kullanımına ilişkin bağlam, bu alanda yapılan çeşitli çalışmalarda afetin aşamaları ya da çözüm yöntemleri üzerinde konumlanıyor. Örneğin afete hazırlık, afete müdahale ve afeti yaşayanları kurtarma başlıca afet aşamaları olarak öne çıkarken; tahmin, izleme, müdahale, hafifletme gibi kategoriler ise çözüm yöntemlerini oluşturuyor.

Afet yönetiminin planlanması, iyileştirilmesi, topluluklar ve doğa nezdindeki etkisinin azaltılması, lojistik imkanların geliştirilmesi gibi yönelimler de teknolojik araçların afete yönelik kullanım amaçlarını şekillendiriyor.

Teknolojinin bu alanda kullanımı; hem Web2, Web2.5, Web3 fark etmeksizin teknolojinin gelişimi, hem de içinde bulunduğumuz dünya koşullarında yaşanan felaketlerin artmasına bağlı olarak önemli bir gündem oluşturuyor.

Teknoloji kullanımının sağladığı en önemli avantajlar ise, “kriz durumlarında yardım çalışmalarının verimli bir şekilde koordine edilebilmesi” ile “afet yönetimini ve iletişimini kolaylaştıracak şekilde doğru bilginin hızlı aktarımı”.

Kapsamını çizdiğimiz bu süreçlere dair daha detaylı bilgi sahibi olmak istersen, ileri okuma ve ileri izleme önerilerimiz şu şekilde:

  • Ali Ercan Özgür’ü konuk aldığımız ve kendisinin İhtiyaç Haritası ile SOS Chain deneyimleri ışığında aktarımlarda bulunduğu ReFi Türkiye Podcast 2. bölümü, afet ve insani kriz dönemlerinde yürütülen koordinasyon temelli çalışmaların önemini ve buna dair motivasyonları ele alıyor:Buradan İnceleyebilirsiniz

  • imece’nin desteğiyle düzenlenen “codeway cares Mission Talks” etkinliğine konuk olan Nasuh Mahruki, bu etkinlikteki “Afet Bilinci” konuşmasında kendi hayatından ve Türkiye’nin geçmişinden örneklerle konuyu ele alıyor:Buradan İnceleyebilirsiniz

  • GOOINN ve TheClico iş birliğiyle hazırlanan Afet Teknolojileri Raporu, afet teknolojilerini afet türlerine göre sınıflandırırken afetler üzerine yapılan duygu durum analiz çalışmalarını da beraberinde sunuyor. Rapora linkten, mail adresini girerek ulaşabilirsin:Buradan İnceleyebilirsiniz

  • Afet Bölgelerinden Bilgi Toplama ve Yardım Koordinasyon Ağı “enkaz bildirim org” tarafından hazırlanan rapor ise, 6 Şubat depremleri özelinde bir bakış açısı sağlıyor:Buradan İnceleyebilirsiniz

📌 Hemen başvur!