ReFi Türkiye Program

NEDEN?

Durum

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için gelişmekte olan ülkelerin yıllık ek 4 trilyon dolar finansmana ihtiyacı var.

Gezegen üzerindeki etkimizi ölçen dört temel iklim değişikliği göstergesinde 2021’de rekor kırıldı.

Limit Aşım Günü her sene daha yakın bir tarih oluyor. Yani insanlık, doğanın sağlayabileceğinden fazlasını talep ediyor.

İklim değişikliği ve afetlerin 2050 yılına kadar küresel olarak 1,2 milyar insanın göç etmek zorunda olacağı tahmin ediliyor.

Bağlam

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke.
Türkiye’de 18–29 yaş arası yaklaşık yüzde 65’lik bir oranın kripto para borsası hakkında bilgisi var. Yatırım yapan oranı ise yüzde yaklaşık 48, yani iki gençten biri kripto yatırımcısı.

Fırsat

Krizleri tetikleyen dinamikleri geçersiz kılacak, uzmanların 1970’lerden beri yaptığı araştırmalarda öngördükleri, sürpriz olmayan şokların etkisini Bekir Ağırdır’ın deyimiyle “yaratıcı bir yıkıma” dönüştürecek yeni bir ekonomik model mümkün mü?

NE?

ReFi Türkiye programı, “Yeni teknolojilerin yardımıyla sürdürülebilirliğin ve döngüselliğin bir adım ötesine geçmek ve sistemleri onaran bir ekonomik model kurmak mümkün mü?” sorusuna yanıt arıyor. Bu yanıtı ise hep birlikte inşa etmek için Türkiye’de bu alandaki aktörlerle, iş birliği ve dayanışma içerisinde bir ekosistem yaratmak için açık çağrı yapıyor.

Kavrama dair daha fazlasını merak ediyorsan, ReFi hareketinin Web3, finans ve sosyal etkiye dokunan yönüyle küresel sorunları çözmek için çizdiği yolu ele aldığımız “ReFi Türkiye Değişim Teorisi” yazısını inceleyebilirsin.


Program başlatıcıları olan Akbank LAB ve imece’nin ekosistem yaratma açık çağrısına ilk günlerde, Avalanche, Green Pill, Boğaziçi Üniversitesi Blockchain Topluluğu, İTÜ Blockchain Topluluğu, Sabancı Üniversitesi Blockchain Topluluğu, İstanbul Üniversitesi Blockchain Topluluğu dahil oldu!

Eğer sen de içinde bulunduğun kurum vasıtasıyla bu açık çağrının bir parçası olabileceğini düşünüyorsan: ekosistemdeki bir aktör adına dahil olmak istiyorsan buraya, üniversitedeki Blockchain topluluğunla dahil olmak istiyorsan buraya tıklayabilirsin!

NASIL?

Program; podcast bölümleri, buluşmalar, bültenler ve Hackathon’dan oluşuyor.

Onarıcı Finans Platformu Olarak ReFi Türkiye

ReFi Türkiye programının web sitesini onarıcı finans platformu olarak hayata geçirdik. Platform alt sayfasını ziyaret ettiğinde içinde bulunduğumuz durumu, bağlamı ve fırsatları değerlendiren kısa bilgi notlarıyla karşılacaksın.

Başka neredeyiz?

Twitter’da @refi_turkiye adresinde Web3 teknolojilerinin etki ekosistemiyle kesişimini konu alan tweetlerle karşınızdayız! Ayrıca Web3 üzerine düşünen ve inşa eden öncülerle yaptığımız podcast sohbetleri için web sitemizi takipte kalabilirsin!


ReFi Türkiye programı, etkinliklerle dolu heyecanlı bir süreç! 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında İstanbul Sabancı Center’da gerçekleştirilecek Akbank ReFi Hackathon da, sürecin kilometre taşlarından olacak.


Hackathon ile onarıcı finans dünyasına adım atmak istersen 12 Eylül’e kadar başvurunu bu sayfadan yapabilirsin!

Sen de dünyanın onarım sürecine katkıda bulunacak yeni bir ekonomi tasarlama motivasyonun bir parçası olmak istersen, etkinlikte şu odak noktalar üzerine çalışabilirsin: Ekosistemlerin Onarımı, Onarıcı Yerel Ekonomi, Yatırım, Fon ve Bağış, Genç İstihdamı, Eğitimde Nitelik ve Şeffaflık. Her bir alandaki örnek işler imece platformu Medium sayfasındaki yazıda yer alıyor.


48 saatlik maratonda Avalanche teknolojisiyle geliştirilecek çözümler, jüri tarafından değerlendirilecek.

‘Akbank ReFi Hackathon’, Avalanche ağı iş birliği ile Türkiye’de bir banka tarafından blok zincir ağı üzerinde düzenlenecek ilk hackathon olacak.
“Sistemi onaran bir ekonomik model mümkün, ama nasıl?” Akbank Dijital Tasarım ve İnovasyon Bölüm Başkanı Burcu Küçükünal ve imece Yönetim Kurulu Üyesi Buğra Çelik, geçtiğimiz günlerde Dünya Gazetesi’nde Gazeteci Yazar Didem Eryar Ünlü’nün “Yakın Plan” köşesine konuk olarak, bu soruya cevap aradı.

Burcu Küçükünal, Web3’ü “Onarıcı finansın en önemli bileşenlerinden birisi” olarak tanımlarken, blok zincir teknolojisine ve bu teknolojiyi kullanarak şeffaf, herkese açık, silinemeyen veya değiştirilemeyen kayıtlar ile güvenilirlik sağlayan tüm uygulamalara işaret etti ve bu araçların inovasyon yetilerini güçlendiren yönüne dikkati çekti. Buğra Çelik ise, yaptığı değerlendirmede “Krizlerin arttığı bir dünya var ama aynı zamanda bu krizlere çözüm üretmemizi sağlayan bir teknoloji var. Web3’ün beni en fazla heyecanlandıran kısmı, ihtiyaç duyduğumuz kolektif hareketi sağlayacak koordinasyon potansiyeli sunuyor olması” dedi.

Yazıda, Türkiye’de hakim olan “kripto borsalar üzerinden gelir üretmek” şeklindeki Web3 algısının, farklı yetkinlik ve tecrübelerden gelen insanların dahil olabildiği ortamlar geliştirilmesiyle, kırılacağı öngörüsü de paylaşılıyor.